Temat: prawo jazdy bez meldunku

jak juz pisalem w temacie o dowodach osobistych lada dzien nie bede posiadal juz adresu stalego zameldowania i ciekawi mnie fakt co urząd komunikacji stwierdzi przy chęci wymiany prawa jazdy na takie bez adresu zameldowania?? sprawa tyczy się takze 2 samochodów ktore mam na siebie zarejestrowane. jesli ktoś moze mi pomóc to bardzo proszę - dodam tylko ze wszystkie sprawy bede zalatwiał we wrocławiu - miejscu ostatniego zameldowania. z góry dziękuję i pozdrawiam

2

Odp: prawo jazdy bez meldunku

coz - jesli chodzi o prawko wszystko jest opisane na blogu w dziale 'prawo jazdy' - po 'poważnej' rozmowie urzędnik wyda Ci prawo jazdy bez zameldowania smile w przynajmniej powinien bo jest do tego zobowiązany (jeśli tego nie wie daj mu adres do bloga tongue)
jeśli chodzi o rejestracje samochodów... nie mam pojęcia - jak tylko będziesz coś wiedział na ten temat od urzędników wpisz tutaj

Lepiej jest umrzeć stojąc niż żyć na kolanach
http://wolnyobywatel.pl/

3

wolny napisał/a:

jeśli chodzi o rejestracje samochodów... nie mam pojęcia - jak tylko będziesz coś wiedział na ten temat od urzędników wpisz tutaj

I co? Czy są jakieś wieści w tej sprawie, bo powiem szczerze, że mnie ten temat bardzo interesuje. Jakie wtedy tablice obowiązują?

4

Wysłałem niedawno maila do UM we Wrocławiu (Wydział Komunikacji) z pytaniem gdzie zarejestrować (i jak) pojazd jeśli brak jest meldunku i oto co otrzymałem:

W odpowiedzi na  pismo  przesłane mailem, z dnia 10 maja  2010 r. ,w sprawie zarejestrowania  sa-mochodu bez zameldowania ,informuję, na podstawie art. 73 ustawy z dnia 20 czerwca
1997 r. Prawo o ruchu drogowym ( t.j. Dz.U. z 2005 r.  Nr 108, poz. 908, ze zm.)   ,że rejestracji pojazdu dokonuje organ rejestrujący w miejscu zamieszkania właściciela pojazdu . Miejscem zamieszkania właściciela pojazdu zgodnie z kodeksem cywilnym  jest miejscowość , w której właściciel pojazdu faktycznie przebywa oraz  ma zamiar trwałego pobytu. Dokumentem potwierdzającym miejsce zamieszkania właściciela pojazdu  jest dowód osobisty lub paszport z zaświadczeniem o zameldowaniu stałym albo czasowym właściciela .

Natomiast w przypadku braku jakiegokolwiek zameldowania na terenie  kraju  może Pan złożyć oświadczenie pod odpowiedzialnością karną z art. 233 Kodeksu Karnego o zamieszkaniu  pod konkretnym adresem na terenie Wrocławia z zamiarem stałego pobytu.

5

No dobra wszystko wszystkim ale po zrobieniu prawka tak jak kiedyś pisałam w innym mieście niż przebywam gdzie ja to prawko mam odebrać.Czy moge np.robiąc prawko w Kołobrzegu odebrać je w Tarnowskich Górach chociaż tam nie posiadam żadnego meldunku.Czy moge podać tylko adres korespondencyjny?I czy może je odebrać ktoś z rodziny?

6

Znalazłam coś takiego tylko że stare
http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,35999,2777596.html

7

Jego sprawa (opisana w linku) jest nieco inna.

Najlepiej żebyś spytała się w ośrodku WORDu tam gdzie prawko robiłaś, gdzie oni przesłali dokumenty (do jakiego Starostwa Powiatowego). Pewnie do tego, który jest właściwym dla Ciebie ze względu na miejsce zamieszkania podane we wniosku. Poza tym prawo jazdy może być wysłane pocztą na wskazany adres - taką opcję również można zaznaczyć we wniosku o prawo jazdy. W innych wypadkach należy odebrać je osobiście.

8

Witam. Odebrałem już dowód osobisty bez adresu zameldowania i zaczynam właśnie bój o wymianę prawa jazdy.
Sprawa nie będzie prosta ponieważ jak się dowiedziałem w wydziale komunikacji we Wrocławiu w sytuacji braku zameldowania dokument "prawa jazdy" wydawany jest przez organ w miejscowości ostatniego miejsca zameldowania pod warunkiem jak już było to opisywane na forum założenia zaświadczenia o dostępności pod podanym adresem przez minimum 181 dni w roku. Wszystko niby pięknie ale wrocławski urząd zaakceptuję tą formę jeśli podany adres będzie znajdował się w ich okręgu - jeżeli jest to np. Kołobrzeg taka wersja nie przechodzi. No cóż w tygodniu pojadę do Kołobrzegu i tam zorientuję się w temacie - jestem w 100% przekonany że odeślą mnie do miejca ostatniego zameldowania:) - ale czas pokaże bo przecież w świetle prawa powinienem uaktualnić dane w prawie jazdy.
.
Jeśli chodzi o dowód rejestracyjny uzyskałem takie wytyczne przez wrocławski urząd:
1. Aktualny dowód rejestracyjny pojazdu pozostaje bez zmian - nie dokonują żadnych wpisów.
2. Przy zakupie nowego auta na umowie kupna należy wpisać aktualny adres zamieszkania(nie trzeba posiadać meldunku nawet czasowego) i z taką umową udać się do wydziału komunikacji w urzędzie pod który podlega podany adres zamieszkania - tu jestem ciekaw bo właśnie mam zamiar kupić autko i zobaczymy z jaką radością przyjmą mnie urzędnicy w Kołobrzegu.
Myślę że w tym tygodniu będę mógł już się Wam pochwalić moimi poczynieniami.
Pozdrawiam