Temat: dowód osobisty po wymeldowaniu

witam, moja sytuacja jest nieco inna - mianowicie lada dzień zotanę wymeldowany z urzędu (po prostu nasza kochana armia postanowila że jeśli nie odbieralem ich wezwań to nie mieszkam już pod danym adresem i złożyla wniosek z urzędu o wymeldowanie mnie z dotychczasowego adresu) szczerze mowiąc i tak mi to na rękę ponieważ na codzień przebywam na drugim końcu polski.
interesuje mnie jednak fakt czy jeżeli sam się wymelduję zanim cała ta urzędowa procedura się zakończy to nie będzie problemów z wyrobieniem dowodu bez adresu zamieszkania i jak do tego podejśc??
pytanie równiez o prawo jazdy ale zamieszczam je w innym temacie. pozdrawiam

2

Odp: dowód osobisty po wymeldowaniu

dowód osobisty bez zameldowania wyrobić najłatwiej ze wszystkich dokumentów... nie powinno być problemów bez względu na to czy to armia czy ty sam się wymeldujesz
PS - adres zamieszkania masz - nie będziesz miał adresu ZAMELDOWANIA (różnica subtelna ale dla urzędników niezmiernie ważna)

Lepiej jest umrzeć stojąc niż żyć na kolanach
http://wolnyobywatel.pl/

3

od pięciu lat mieszkam w innym mieście, na drugim końcu Polski. Z poprzedniej miejscowości zostałam wymeldowana 5 lat temu. Gdzie mam się zgłosić celem wyrobienia nowego Dowodu Osobistego

4

Pójdź do UM tam gdzie aktualnie zamieszkujesz. Powiesz (zgodnie z prawdą chyba), że z tą miejscowością wiążesz swoje plany na przyszłość i mieszkasz tam w zamiarem stałego osiedlenia się.

5

Dowód osobisty bez meldunku to żaden problem jestem świeżo po zrobieniu dokumentu,tylko że musisz go zrobić w mieście gdzie ostatnio byłeś zameldowany na stałe.

6

Witam ponownie. Zajęło mi to troszkę czasu ponieważ miałem inne ważne sprawy ale w końcu mogę się z Wami podzielić miłą informacją. Mianowicie jestem już właścicielem dowodu osobistego z niewypełnioną rubryką "adres zameldowania" - jest tam tylko puste miejsce.
Co do prawa jazdy - opiszę wszystko we właściwym dziale. Pozdrawiam

7

Czy urzędasy pytają o coś jeśli się złoży wniosek o dowód bez wypełninej rubryki: adres ?

8

Tak - dziwią się dlaczego... zadają pytania dlaczego nie masz adresu zameldowania (bo faktycznie musisz go nie mieć - jesli masz musisz go tam wpisać). Wystarczy, że odpowiesz iż na stałe mieszkasz za granicą czy po prostu, że nie masz gdzie się zameldować. Albo wal prosto z mostu, że masz w d... ten system i NIE BEDZIESZ MIAL MELDUNKU tongue ale powodzenie tej 'misji' bedzie stało pod wielkim znakiem zapytania smile

9

wolny napisał/a:

Tak - dziwią się dlaczego... zadają pytania dlaczego nie masz adresu zameldowania (bo faktycznie musisz go nie mieć - jesli masz musisz go tam wpisać). Wystarczy, że odpowiesz iż na stałe mieszkasz za granicą czy po prostu, że nie masz gdzie się zameldować. Albo wal prosto z mostu, że masz w d... ten system i NIE BEDZIESZ MIAL MELDUNKU tongue ale powodzenie tej 'misji' bedzie stało pod wielkim znakiem zapytania smile

to że mam ten system w ... to często mówie ;-), ale zacząć chciałbym od czegoś łagodniejszego. A jeśli powiem że mieszkam za granicą, to nie będą domagać się okazania paszportu lub jakiś dokumentów z kraju rzekomego zamieszkania ?

10

nic nie powinni kazać okazać

11

Nic nie każą okazać, o nic nie pytają. Sprawdzają tylko czy faktyczne się jest wymeldowanym i tyle smile

12

witam

czy w krajach UE moga sie posługiwac dowodem osobistym,ktory jest wazny do 2017 roku,a wymeldowałem sie jak juz wspomniałem w lutym br.

dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam