Temat: paszport bez meldunku

Witam

Nie mam stałego zameldowania i chciałam wyrobic paszport czytałam ze to nie jest problem nalezy złozyc wniosek do wojewody , o zgode na wydanie paszportu bez zameldowania co uczyliniłam , zrobiłam opłate i poszłam złozyc wniosek - NIESTETY  pani go nie przyjeła bo powiedziała ze mam dowód ososbisty niewazny gdyz mam wnim wpisany adres gdzie byłam zaledowania a juz nie jestem i taki dowód stracił juz waznośc ,, ze musze sobie wyrobic nowy dowód z wpisem brak zameldowania i wtedy przyjsc wyrobic paszport
i chciałam zapytac "wolnego obywatela" czy u Ciebie tez tak bylo ? czy moga jednak przyjasc wniosek ??

2

Odp: paszport bez meldunku

No niestety urzędnik ten ma racje - Twój dowód stracił już ważność i nie możesz się nim posługiwać (to tak jakbyś tego dowodu nie miała w ogóle). Ja poszedłem składać wniosek o paszport już z 'nowym' dowodem bez adresu zameldowania. Nic tutaj niestety poradzić się nie da jak tylko wyrobić nowy dowód osobisty i dopiero znów złożyć wniosek o paszport - póki co prawo jest nieubłagane i trzeba posiadać dowód osobisty i na dodatek ważny.

Lepiej jest umrzeć stojąc niż żyć na kolanach
http://wolnyobywatel.pl/