1

Temat: Prawo do pracy

Jeśli chodzi o rozliczanie się z US bez zameldowania

US jest tą instytucją, która stwarza najmniej problemów w związku z brakiem zameldowania. Wystarczy złożyć NIP-3 w swoim US (tam gdzie się mieszka) bez wypełnionej rubryki "Adres zameldowania" i po kłopocie.

Więcej problemów mogą stwarzać pracodawcy ale nie dlatego, że zatrudnianie osób bez zameldowania jest trudniejsze (bo tak nie jest). Po prostu jest tam gdzieś zakodowane w ich mentalności, że osoba bez meldunku jest gorsza (od razu mają przed oczami bezdomnego). Poza tym praca bez meldunku jest taka sama jak z meldunkiem.

Lepiej jest umrzeć stojąc niż żyć na kolanach
http://wolnyobywatel.pl/

2

Odp: Prawo do pracy

Witam serdecznie, ja w chwili obecnej znalazłam się w dość trudnej sytuacji, której skutkiem jest konieczność wyprowadzenia się z obecnego miejsca zamieszkania ( z domu ). Planuję przenieść się do Wrocławia. W tym roku rozpoczynam studia we Wrocławiu ( zaoczne ) i chciałabym, oczywiście, znaleźć pracę. Na początek chcę zarejestrować się w urzędzie pracy ( chętnie wybrałabym się, na któreś ze szkoleń, które urząd pracy oferuje bądź staż ) ale, niestety, aby zarejestrować się w urzędzie p. trzeba mieć przynajmniej zameldowanie tymczasowe w tym mieście. Niestety nie znalazłam nikogo, kto mógłby mnie tymczasowo zameldować u siebie a w miejscu, w którym zamieszkam nie mogę się zameldować. A więc pozostaje mi chyba tylko jedynie wymeldowanie się z miejsca stałego zamieszkania, a co za tym idzie nie będę nigdzie zameldowana. Wiem, że w tej sytuacji urząd pracy zarejestruje mnie tylko trzeba jakieś oświadczenie napisać. Zastanawiam się tylko czy w takiej sytuacji jak będę bez stałego zameldowania moja uczelnia nie będzie sprawiać problemów? Czy adresem korespondencyjnym będzie mógł być adres, pod którym zamieszkam we Wrocławiu? Wydaje mi się, że jako osoba bez zameldowania będę miała trudniej, gorzej, i że ewentualny przyszły pracodawca gdy się o tym dowie, nie zatrudni mnie...

3

Tymczasowo możesz się sama zameldować - idziesz do Urzędu Miasta z umową najmu (najlepiej taką posiadać) i się tam meldujesz. Umowa najmu jest potrzebna do poświadczenia, że tam aktualnie przebywasz ale nie jest wymagana.
Uczelnia nie będzie robić żadnych problemów - adresem korespondencyjnym może być dowolny adres, niekoniecznie ten zameldowania.
Co do pracodawcy to oczywiście może być różnie. Pracowałem w kilku miejscach bez meldunku i narazie nikt nie robił mi problemów. Więc badź dobrej myśli smile

4

Co miejsca ewentualnego zamieszkania to sytuacja wygląda tak, że będę mieszkać u przyjaciela. To nie jest jego mieszkanie. Mało tego on sam nie jest w nim zameldowany. Na stałe zameldowany jest w innym mieście ale pracuje we Wrocławiu. Mieszkanie jest jego wujka i on nie chce meldować mnie czyli - co tu dużo ukrywać - obcej osoby... Chyba rozwiązania w tym przypadku brak. sad

5

No to pojdz do UM i spytaj sie czy w takim wypadku mozesz zostac zameldowana tymczasowo. Jak juz mowilem tymczasowo meldujesz sie sama a nie ktos ciebie.

6

Na stronie UM Wrocław podane są takie informacje ( wybrane cytaty ):

" Zameldowanie na pobyt czasowy ponad 3 miesiące:

Aby uzyskać zameldowanie na pobyt stały należy złożyć w jednym z Centrów Obsługi Mieszkańców, następujące dokumenty:

* druk zgłoszenie pobytu czasowego ponad 3 miesiące dla dorosłych i dzieci,
    * dowód osobisty, a w uzasadnionych przypadkach inny dokument pozwalający na ustalenie tożsamości (osoby    niepełnoletnie nieposiadające dokumentu stwierdzającego tożsamość – odpis skrócony aktu urodzenia),

Do wglądu przedstawić należy:

* tytuł prawny do lokalu (tj. akt notarialny, wypis z księgi wieczystej, umowa najmu, przydział lokalu spółdzielczego lub umowa cywilno-prawna) ... "

___

Tylko, że ja nie mam żadnych praw do tego mieszkania, obawiam się, że to nie możliwe...
Chyba, że jakimś cudem nie poproszą o dokument świadczący o tym, że mam prawo do lokalu...
Tylko z drugiej strony jak to będzie wyglądać, facet nie zgadza się do meldowanie obcej osoby, a ja mimo wszystko będę próbować to i tak zrobić sama...
Ja chyba faktycznie zdecyduję się na całkowite wymeldowanie i tam we Wrocławiu nie będę zameldowana dopóki nie znajdę własnego mieszkania. To szukanie potrwa wiele czasu, gdyż najpierw to muszę znaleźć pracę aby móc opłacać czynsz...

Ostatnio edytowany przez katarzynah1987 (2010-08-04 15:16:12)

7

Ale to nie jest tak - wlasnie meldujac sie na stale musisz okazac jakis dokument poswiadczajacy twoje prawo do lokalu. Wierz mi - bez umowy mozna sie zameldowac tymczasowo. Najlepiej bedzie jak sama tam pojdziesz i pogadasz z urzednikami. Oni ci powiedza co i jak. Akurat jesli chodzi o meldowanie to sa bardzo pomocni smile gorzej z wymeldowaniem.

8

Ok, powiedzmy, że mogłabym się zameldować ale co dalej? Trzeba potem gdzieś chyba zgłosić, że zameldowana została w danym mieszkaniu osoba i wtedy wzrastają koszta ( np. za wodę, nieczystości, itd. ). Czy o tym, że jestem tam zameldowana dowie się właściciel tego mieszkania?

Przepraszam jak jestem upierdliwa tym ciągłym zadawaniem pytań ale jestem w tym temacie nie dość, że kompletnie zielona to i jeszcze zmartwiona swoją sytuacją...

Ostatnio edytowany przez katarzynah1987 (2010-08-04 15:55:44)

9

To, ze pobyt danej osoby w mieszkaniu trzeba zglosci do spoldzielni (i wtedy wzrastaja oplaty za nieczystosci itp) to sprawa osobna od zameldowania.
Najemca nie zostanie powiadomiony o fakcie zameldowania sie u niego w mieszkaniu (tymczasowo) jakiegos obywatela przez UM.

10

Dzięki za odpowiedzi na moje pytania.
A więc będę jeszcze musiała przedyskutować sprawę z przyjacielem. Ewentualnie pozostaje mi wymeldowanie się całkowite
z obecnego miejsca zameldowania albo załatwienie sobie u kogoś meldunek tymczasowy ( bez zamieszkania ). Czy w sytuacji gdy nie będę nigdzie zameldowana i  jak się uda u kogoś meldunek tymczasowy załatwić to będę mogła meldować się tymczasowo czy tylko na stałe? Achh, i znowu pytania i wątpliwości. smile
Pozdrawiam

11

Troche nie rozumiem pytania - "Czy w sytuacji gdy nie będę nigdzie zameldowana i  jak się uda u kogoś meldunek tymczasowy załatwić to będę mogła meldować się tymczasowo czy tylko na stałe?"

Jeśli zameldujesz się gdzieś tymczasowo to potem możesz się zameldowac tymczasowo gdzie indziej. Nie ma obowiązku meldowania się na stałe w miejscu swojego tymczasowego zameldowania.
Jeśli dobrze Cie zrozumialem...

12

Powiem tak, w ciągu najbliższego tygodnia, wszystko wyjaśni się z moją sytuacją. Niepewną sytuacją. Jednego w tym wszystkim jestem pewna na 100 %, a mianowicie tego, że chcę i muszę wyprowadzić się z domu... Jak już coś się zmieni to na pewno napiszę jak to się skończyło, czy zameldowaniem tymczasowym bez wymeldowywania z miejsca st. zameld. ( tak chciałabym najbardziej ), czy wymeldowaniem z miejsca st. zameld. ( byłabym wolna jak ptak smile )... W każdym bądź razie tak bardzo mi zależy na tym zameldowaniu tymczasowym teraz, ponieważ chciałabym jak najszybciej zarejestrować się we wrocławskim urzędzie pracy, gdyż chciałabym wybrać się na staż na początek. Taka szkoda, że wymagają tego meldunku w urzędzie... Przecież to jedno województwo...

P. S. I b. dobrze zrozumiałeś pytanie. smile Dzięki. smile

Ostatnio edytowany przez katarzynah1987 (2010-08-05 08:33:41)

13

wolny napisał/a:

Ale to nie jest tak - wlasnie meldujac sie na stale musisz okazac jakis dokument poswiadczajacy twoje prawo do lokalu. Wierz mi - bez umowy mozna sie zameldowac tymczasowo. Najlepiej bedzie jak sama tam pojdziesz i pogadasz z urzednikami. Oni ci powiedza co i jak. Akurat jesli chodzi o meldowanie to sa bardzo pomocni smile gorzej z wymeldowaniem.

Na stronie UM we Wrocławiu znalazłam druczek, który należy wypełnić gdy chcemy się meldować tymczasowo. Widnieje na nim miejsce na podpis dla osoby, która ma prawo do mieszkania ( np właściciel ). Podpis składa pod oświadczeniem, że osoba, która się melduje tymczasowo przebywa pod tym adresem... Czyli jednak musi być albo umowa ( jeżeli mieszkanie się wynajmuje ) albo osoba, której jest mieszkanie osobiście ze mną. Sama bez umowy - wg tego formularza - nie zamelduję się...

Oto formularz, o którym mowa:
http://wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webd … go_W-W.pdf

Ostatnio edytowany przez katarzynah1987 (2010-08-06 21:02:38)